O kašlju

Bez obzira na vrstu kašlja, kašalj je vrlo neugodan i neprijatan.

Kašalj kao simptom

Prvo nastaje suv, iritirajući kašalj, a zatim kašalj postaje produktivan sa izlučivanjem sluzi. Bez obzira na tip kašalja, kašalj je uvek je neugodan i neprijatan. Kašalj je tipičan simptom obične prehlade, a može biti posebno uznemirujući tokom noći. Kašalj ne treba trpeti u tišini - treba ga pravilno lečiti!

Tipični uzroci kašlja

Postoje dva tipa infekcije disajnih puteva koja mogu pratiti običnu prehladu:

  • Infekcije gornjih disajnih puteva, npr. rinitis ili sinusitis

  • Infekcije donjih disajnih puteva, npr. bronhitis

U ovim slučajevima kašalj je često simptom akutne infekcije gornjih i / ili donjih disajnih puteva. Ove infekcije su izazvane virusima i obično traju od nekoliko dana do dve nedelje.

Stadijumi kašlja

bronchostop
Grafički prikaz: Faze kašlja i aktivne komponente Bronchostop Sine sirupa

Generalno gledano, kašalj se može podeliti u dve kategorije: suvi kašalj i produktivni kašalj. Nije uvek lako razlikovati suv kašalj od produktivnog kašlja, što je naročito teško u periodu preklapanja.

Suvi kašalj golica i iritira, usled iritacije grla izazvane stranim česticama, prašinom ili infekcijom grla. Kod ove vrste kašlja ne nastaje sluz ili gnoj. Suvi kašalj obično se leči antitusicima.

Produktivni (vlažni) kašalj karakteriše stvaranje sluzi sluzi i gustog sadržaja u plućima. Refleks kašlja je mehanizam kojim se taj sadržaj izbacuje kako bi se pluća očistila. Produktivni kašalj se obično  leči ekspektoransima (lekovima za iskašljavanje).

Započnite lečenje na vreme!

Rano lečenje je važno zato što u suprotnom infekcija može napredovati do težeg oblika bolesti (npr. bronhitisa). Bakterije često iskoriste oslabljenost imunog sistema, zbog virusne infekcije. To može dovesti do dodatne bakterijske infekcije (sekundarne bakterijske infekcije). Jedan od znakova koji mogu pomoći u razlikovanju bakterijske infekcije od virusne je boja izlučene sluzi.

Kod virusnih infekcija, iskašljani sadržaj je često sluzav i beličast. "Običnu prehladu" uglavnom uzrokuje akutna virusna infekcija. Tipični simptomi obične prehlade su kašalj, zapušen nos, bol u grlu, ponekad bol u mišićima, glavobolja i povišena telesna temperatura ili groznica.

Kod bakterijskih infekcija, iskašljani sadržaj je žućkasto-zeleno obojen.

Samolečenje Bronchostop® lekovima ne sme trajati duže od pet dana. Ako simptomi i nakon toga uporno traju i nema značajnog poboljšanja, potrebno je obratiti se lekaru jer, je možda neophodna i upotreba antibiotika.

Biljni preparati u terapiji kašlja

Biljni preparati kao što su ekstrakti napravljeni od timijana ili korena belog sleza imaju dugu tradiciju u simptomatskom lečenju kašlja. Timijan ima sekretolitičko i spazmolitičko delovanje. Takođe, povećava aktivnost cilija u bronhijama i tako stimuliše iskašljavanje. Koren belog sleza ublažava iritaciju grla i tako ublažava nagon za kašalj.