Lekovi za prehladu

Ne postoji prava zaštita od virusa prehlade - ali te neugodne simptome prehlade možete efikasno lečiti.

cold remedies
Ne postoji prava zaštita od virusa prehlade, ali...

...neugodne simptome prehlade, možete efikasno lečiti!

Prehlada spada u najrasprostranjenije bolesti. Virusi prehlade, se javljaju čak četiri puta godišnje, kod dece još češće. Deset epizoda prehlade godišnje je sasvim normalno kod dece. Pošto postoji više od 300 različitih vrsta virusa, prenošenje zaraze ne stvara trajni imunitet. Iako se protiv virusa koji uzrokuju prehladu ništa ne može učiniti, simptomi prehlade mogu se lečiti prilično dobro i na taj način se pacijentima mogu olakšati simptomi.
Čak i ako ne postoji prava zaštita od virusa prehlade, simptome obične prehlade možete lečiti efikasno, tako da i dalje možete uživati u svakodnevnim aktivnostima, uprkos prehladi!

Tipični simptomi i trajanje prehlade

cold processing graphic English 72 dpi

Pored simptomakao što su curenje iz nosa i grlobolja, a ponekad i povišena temperatura ili groznica, simptomi obične prehlade uključuju i one dosadne glavobolje, malaksalost i bolove u celom telu. Pacijent se jednostavno oseća iscrpljeno. Postoji izreka o trajanju prehlade: "Počinje tri dana, tri dana traje i tri dana prolazi". Prehlada nas muči oko nedelju dana - a u većini slučajeva nakon toga nestaje.

 

Tipičan kurs

Prvo, prehlada se javlja sa svrbežom u grlu i blagim drhtajem. Zatim se započinje curenje iz nosa. Nakon jednog ili dva dana bolovi u grlu i curenje iz nosa postaju izražajniji. Izraženo oticanje sluzokože u nosu, otežava disanje kroz nos. U tom se trenutku, prilično često, pacijenti žale i na glavobolju i / ili opšte bolove. Jednom kada virusi dodu do bronhija, četvrti dan se infekcija pogoršava snažnim kašljem. Groznica (ili povišena temperatura) koja je prisutna kod mnogih pacijenata je druga posledica infekcije.

Prevencija širenja

Prehlada se prenosi sa osobe na osobu „kapljičnom infekcijom“: Kijanjem ili kašljanjem. Svaki put kada se to dogodi, milioni virusa lebde u vazduhu, sitne kapljice opstaju minutima, dok izbačeni virusi tamo mogu da opstanu satima. Sa svakim udisajem, virusi mogu ući u disajne puteve drugih ljudi. Naučnici su otkrili da su ruke ogroman rezervoar za prenos infekcije! Rukovanje sa nekim ko je zaražen može biti način prenošenja infekcije. Vrlo često se tim istim rukama dodiruje lice, pa je lako zaraziti se.

Često pranje ruku je prvi korak koji treba preduzeti u sprečavanju širenja infekcije. Jak imuni sistem pobrinuće se za ostalo - drugim rečima, boriće se protiv preostalih virusa. Poznato je da će oslabljen imuni sistem verovatnije pre podleći prehladi nego jak!

Tokom zimske sezone važno je unositi dovoljnu količinu vitamina i jesti sveže voće i povrće nekoliko puta dnevno! Imuni sistem se može ojačati adekvatnim vežbanjem i snom.

Prepoznajte i izbegnite posledice prehlade
 • Niske temperature mogu povećati rizik od prehlade: Niske temperature slabe odbrambene sposobnosti organizma ograničavajući protok krvi kroz mukoznu membranu. Hladna stopala mogu biti signal "izloženosti" organizma, jer dolazi do sužavanja krvnih sudova.

 • Zagrejane prostorije takođe mogu podstaći prehladu: Topli vazduh isušuje sluznicu, najvažniju barijeru protiv mikroorganizama, čineći je manje otpornom na mikroorganizme. Tako virusi mogu lakše da prodru i nastane organizam.

 • Stres takođe veoma slabi odbrambene sposobnosti organizma: Redukovanje nivoa stresa, na primer, uvodjenjem redovnih vežbi opuštanja tokom dana, pomaže da se ojača imuni sistem i odbrambene snage organizma!

Prevencija
 • Unosite najmanje dva litra vode dnevno! Ovo održava sluznicu vlažnom! Suve mukozne membrane su najvpogodnije tlo za bakterije i viruse.

 • Obavezno vežbajte dovoljno, najbolje napolju na svežem vazduhu! Tokom sezone prehlade- ne zaboravite da se utopljavate! Kada izlazite napolje u toku jeseni i zime, ne zaboravite na kape, šalove i rukavice.

 • Vodite računa o tome da dovoljno spavate i odmarate! Studije su pokazale da je dobar i kvalitetan san štiti organizam od infekcija! Trajanje spavanja zavisi od osobe do osobe i iznosi obično šest do osam sati. Loš kvalitet odmora je obično kamen spoticanja u lečenju prehlade, gripa i ostalih infekcija.

 • Uravnotežena ishrana! Ovo takodje uključuje neophodan unos vitamina. Vitaminski proizvodi će vas držati bezbednim.

 • Razbudite imuni sistem sa toplo-hladnim kupkama, saunom i izdržljivim treningom.
 • Redovno perite ruke u toku dana.

 • Redovno provetravajte prostorije.

 • U kolikonje moguće, izbegavajte masovna okupljanja u jesenjem i zimskom periodu.

Kako da se oslobodite prehlade

U slučaju da se ipak prehladite, sledeći koraci mogu vam pomoći da dobijete olakšanje:

 • Dovoljno odmora

 • Dovoljno sna

 • Neophodna kućna apoteka, kao što su proizvodi za grlo i/ili kašalj, inhalacije...

 • Svež vazduh

 • Dovoljna vlažnost u prostorijama u kojima boravite

Izbegavajte pušenje koje zbog toksičnih supstanci utiče na već oštećenu mukoznu membranu.

Posetite doktora ukoliko...
 • prehlada traje više od deset dana.
 • imate visoku temperaturu i ukoliko povišena temperatura bolovi u telu perzistiraju više od dva dana uprkos terapiji.

 • sluz koju izbacujete kašljem ima žuckasto-zelenu boju. U ovom slucaju može biti prisutna bakterijska infekcija, koju bi trebalo tretirati antibioticima.

 • grlo postaje bolno i bol traje duže od 3 dana.

 • jezik postaje beo ili žuto obložen, što može ukazati na gljivičnu infekciju.

 • na tonzilama postoje gnojne tačke.

Kako prepoznati grip?

U slučaju prehlade, glavni simptomi su curenje iz nosa, bolno grlo i glavobolja. Ova bolest može se pojaviti tokom cele godine. Influenca, poznatija kao grip, s druge strane se pojavljuje samo u vreme epidemije kada cirkulišu virusi gripa. Drugim rečima, obično ne postoji epidemija gripa tokom leta. Kod gripa, bolest se odvija brzo i prati je visoka temperatura koja često, uopšte ne reaguje ili slabo reaguje na preduzete mere za njeno uklanjanje. Druga jaka indikacija su izraženi bolovi u mišićima. Važno je brzo započeti sa lečenjem, jer u protivnom virus gripa može mnogo lakše da napadne telo i izgubi se vitalno vreme u suočavanju sa virusom.

Zarazne bolesti poput gripa prenose se sa osobe na osobu. Zbog rizika prenošenja zarazne infekcije, SZO (Svetska zdravstvena organizacija) preporučuje vakcinaciju svima, u cilju zaštite i sprečavanja širenja bolesti. Vakcinacija se preporučuje naročito deci, starijim osobama, trudnicama i pacijentima sa osnovnim poremećajem ili u riziku od komplikacija. Budući da se virusi gripa menjaju izuzetno brzo, nastaju modifikacije virusa, pa bi vakcinaciju trebalo ponavljati na godišnjem nivou.